Categorieën
Oxytocine

Tips om uit je depressie te komen

De wintermaanden zorgen over het algemeen voor meer somberheid. Een winterdepressie is dan ook iets dat echt bestaat en serieus genomen dient te worden. Dat mensen last krijgen van een winterdepressie is vaak niet zo moeilijk te verklaren. In de winter word je minder vaak blootgesteld aan zonlicht. Je bent minder buiten en bovendien schijnt de zon ook minder fel. Zonlicht is de voornaamste bron van vitamine D: een vitamine die je nodig hebt voor onder andere je geestelijke gezondheid. Kortom: in de winter worden van nature minder hormonen aangemaakt die je een gelukkig gevoel geven. Wanneer het voorjaar aanbreekt, zakken de depressieve gevoelens dan ook bij veel mensen weg. Maar wat nu als dit bij jou niet het geval is? 

Wij geven je graag tips om uit je depressie te komen. Let wel: deze tips kunnen je absoluut helpen en zullen zelfs voor veel mensen genoeg zijn. Heb jij echter het gevoel dat je echt niet uit je depressie komt, schakel dan je huisarts in en zoek hulp. Een depressie kan vele redenen hebben.

Verlichting is ontzettend belangrijk

Weet je wat één van de meest ingezette middelen is om depressie aan te pakken? Lichttherapie. Middels lichttherapie wordt het effect van zonlicht nagebootst. Lichttherapie kun je ook zelf thuis toepassen met de juiste verlichting. Nu is verlichting überhaupt belangrijk. Of het nu gaat om lichttherapie, hoofdverlichting of sfeerverlichting in de vorm van bijvoorbeeld een lavalamp. Licht is belangrijk, binnen en buiten. Met goede verlichting voelt men zich eenvoudigweg vrolijker en energieker. Zorg er ook voor dat je voldoende buiten komt. Ook op dagen dat de zon misschien niet straalt.  

Zorg voor de aanmaak van gelukshormonen

Je hebt vast wel eens gehoord van de term “gelukshormonen”. Dit is geen term die uit de lucht gegrepen is. Het gelukshormoon bestaat echt. Sterker nog: er zijn vier hormonen die cruciaal zijn om je gelukkig te voelen en depressieve gevoelens tegen te gaan: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Door de aanmaak van deze hormonen te stimuleren, zul jij je beter voelen. Voor mensen met lichte depressieve klachten kan dit vaak genoeg zijn om de klachten te overwinnen.

Sporten is een van de meest effectieve manieren om depressieve gevoelens te overwinnen. Lichamelijke inspanning zorgt voor de aanmaak van belangrijke gelukshormonen. Maak dus werk van die beweging! Ga lekker hardlopen of naar de sportschool. Ook wanneer je hier geen zin in hebt. Juist wanneer je hier geen zin in hebt, zul je ervaren dat je achteraf een enorme boost krijgt. Buiten sporten is eigenlijk nóg beter. In de natuur voel je je namelijk meteen een beetje gelukkiger.

Blijf goed voor jezelf zorgen

Wanneer jij je somber of depressief voelt, is de verleiding vaak groot om hiernaar te gaan handelen. Maar door toe te geven aan die gevoelens, zul jij je alleen maar lamlendiger gaan voelen. Blijf goed voor jezelf zorgen: eet gezond, verzorg jezelf en boven alles: praat met mensen die je kunnen helpen. Geef aan wat je nodig hebt en omring jezelf met positiviteit.

Bron: https://www.nationalezorggids.nl/zorgverzekering/nieuws/58964-tips-om-uit-je-depressie-te-komen.html

Categorieën
Oxytocine

Umarmungen fördern Gehirnentwicklung bei Kindern

Durch Berührungen können wir ab dem Babyalter die Gehirnentwicklung positiv beeinflussen.

Das Geben und Empfangen echter Umarmungen kann die Stimmung von Kindern (und natürlich auch Erwachsenen!) sofort verändern. Sie fühlen sich geliebt, umsorgt, sicher und besonders. Kein Zweifel – Umarmungen können auf ganz einfache Weise Großartiges bewirken.

Eine Studie der University of Washington hat nun die Auswirkungen von Umarmungen auf die Gehirnentwicklung bei Babys untersucht. So kann ein sieben Monate altes Baby zwar noch nicht das eigene “Selbst” erkennen, sehr wohl kann es aber seinen Körper von dem der anderen unterscheiden, was Scans der Großhirnrinde sichtbar machten. Eine andere Studie zeigte, dass Babys, die täglich 20 Minuten zusätzlich durchgehend intensiv berührt wurden, sich über zehn Wochen besser entwickelten als die Kontrollgruppe. Sie machten mehr Fortschritte in der Mobilität und in der Wahrnehmung ihres Körpers. Ebenso hatten sie geringere Werte bei dysfunktionalen neurologischen Symptomen. Eine wesentliche Rolle wird dabei dem Oxytocin beigemessen, das als “Bindungs-” oder “Kuschelhormon” bekannt ist und bei jeder Art von Berührung freigesetzt wird: Es beeinflusst die Gehirnentwicklung entscheidend, je mehr es produziert wird. Das Tolle an Umarmungen ist – unabhängig vom Alter – dass sie immer beidseitig sind: Wir können also niemanden umarmen, ohne selbst umarmt zu werden!

Bron: https://www.lustaufsleben.at/spirit-soul/umarmungen-gehirnentwicklung-kindern-11954190

Categorieën
Oxytocine

Waarom meezingen met de radio gezond is: ‘Even niet nadenken of piekeren’

Houd de moed erin door luidkeels mee te zingen met je favoriete muziek. Uit onderzoek blijkt dat daarmee sombere gedachten en gepieker verdwijnen. ,,Het doet de tijd stilstaan en je kunt er helemaal in opgaan’’, zegt gedragstherapeut Filip Raes

De een gaat een rondje lopen, de andere zet Spotify op en begint luidkeels mee te brullen. Beide activiteiten hebben hetzelfde psychologische effect: een mentaal dipje zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een Amerikaans onderzoek legde vorig jaar nog het verband tussen zingen en oxytocine, een hormoon dat vooral vrijkomt bij aanraking, vrijen en massages. Dat knuffelhormoon, dat ook tijdens de zwangerschap, bevalling en borstvoeding wordt aangemaakt, maakt je vrolijk, helpt je te ontspannen en doet stress afnemen. Wie zingt, produceert ook endorfine, het gelukshormoon dat pijn vermindert en geassocieerd wordt met gevoelens van plezier en genot.

Bron: Tubantia

Categorieën
Oxytocine

Oxytocine neusspray

Oxytocine neusspray

Oxytocin has been known to have many health benefits such as, helping with social fears, anxiety, stress, limiting food cravings, as well as Autism and Asperger’s.

OXYTOCIN BENEFITS

Decreased Anxiety
Improved Sleep
Better Sex Life
More Energy and Focus
Reduced Stress
Reduces Social Fears
Limits Food Cravings
Appetite Suppressant
Metabolism Booster
Insulin Control
Autism and Asperger’s Symptoms

Bron: OxyLuv Lees meer ……………………………………….

Categorieën
Oxytocine

Allemaal aan de oxytocine!

Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.

Voor de liefhebbers volgt nu een stukje kennis. Positief, menselijk contact stimuleert in jouw brein de aanmaak van de stof oxytocine, om precies te zijn in de hypothalamus. Oxytocine wordt daarna opgevangen in het emotionele centrum van je hersenen: het limbische systeem. Oxytocine remt vervolgens de activiteit in het rechter deel van de amygdala, dat is een deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Geconfronteerd met angstige en boze gezichten veroorzaakt oxytocine, bijvoorbeeld, een zwakkere amygdala-reactie. Oftewel: je wordt minder heftig geraakt bij de aanblik van zo’n gezicht. Wat vervolgens het sociale contact met die boze mens, ten goede komt. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Kortom: Door positief intermenselijk contact heb je meer oxytocine en dat geeft minder angst, waardoor fijnere positieve interactie, wat betekent meer oxytocine, is minder angst, enz. Wetenschappers ontdekten verder dat bij hogere niveaus van oxytocine er sprake is van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving, minder behoefte aan ‘emo- eten’ en dat het lichaam sneller tot rust komt.

Lees meer bij Hart psychologen ……………………….

Categorieën
Oxytocine

Oxytocine: wat doet het knuffelhormoon met ons lichaam?

Wat is oxytocine?

Als een bekende je huid zachtjes aait of als je je hond knuffelt, merk je dat er een aangenaam gevoel over je heen komt. Hier is het knuffelhormoon oxytocine verantwoordelijk voor. De lichaamseigen boodschapperstof die uit negen aminozuren bestaat, wordt vrijgegeven in je hersenen: de hypothalamus neemt de productie over, terwijl de hypofyse de werkzame stof vrijgeeft. Oxytocine werkt als een neurotransmitter direct in je hersenen; als hormoon komt het via de bloedbaan je lichaam binnen.

Oxytocine speelt een centrale rol bij het opbouwen van interpersoonlijke relaties. Niet voor niets staat het ook bekend als bindingshormoon. Het versterkt het vertrouwen in relaties en seksuele opwinding.

Bron & lees meer: Foodspring Magazine

Categorieën
Oxytocine

Oxytocine: 10 verrassende feiten over hét knuffelhormoon

Oxytocine – ook wel bekend als hét knuffelhormoon – is een belangrijk stofje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. En als iets je geluksniveau een boost geeft, dan is het zoveel mogelijk van die twee woorden toevoegen aan je leven. Daarnaast geeft oxytocine je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je ontspannen. Oxytocine vermindert ook stress en onderdrukt angstgevoelens die jou flink kunnen belemmeren. Reden genoeg om 10 verrassende wetenswaardigheden over het knuffelhormoon op een rijtje te zetten. 

Oxytocine: 10 verrassende feiten over dit knuffelhormoon

Door aanraking, knuffelen, vrijen, massage en zelfs oogcontact maak je oxytocine aan dat gevoelens van ontspanning, geluk en verbondenheid stimuleert. Super fijn dus om te weten hoe je dit hormoon op een natuurlijke manier een boost kunt geven op momenten dat je het even nodig hebt.

Check hier deze 10 verrassende feiten!

Categorieën
Oxytocine

Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme

Oxytocine, beter gekend als het ‘knuffelhormoon’, werd in het verleden al gelinkt aan het bevorderen van hechting tussen mensen. Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten nu dat toediening van oxytocine ervoor zorgt dat mensen met autisme meer bereid zijn om nauwe emotionele banden aan te gaan met anderen. Ook op lange termijn heeft deze stof een positief effect. Het onderzoek werd gepubliceerd in Molecular Autism en Biological Psychiatry cognitive neuroscience and neuroimaging.

Lees meer ………………………………………

Categorieën
Oxytocine

Alles wat je moet weten over het knuffelhormoon oxytocine

Deze alleskunner verlicht pijn en zorgt voor meer verbondenheid.

Oxytocine staat bekend als het knuffelhormoon. Het komt vrij als je lekker tegen je lover aankruipt, aan het kroelen bent met een pup of knuffelt met iemand die je dierbaar is. Het maakt je socialer, liever en guller. Eigenlijk kun je nooit genoeg hebben van dit stofje, maar wat is het precies?

Lees meer op Women’sHealth

Categorieën
Oxytocine

Deze voedingsbronnen wekken dezelfde hormonen op als een fijne knuffel

Tijdens Valentijnsdag staat liefde in alle facetten centraal. Als u iemand ziet en aanraakt waarvan u houdt, maakt het lichaam automatisch hormonen aan waardoor u zich goed gaat voelen. Helaas is het door de coronacrisis wat lastiger om de mensen waarvan u houdt op te zoeken, maar eten kan een oplossing zijn. Sommige voedingsbronnen wekken immers dezelfde hormonen op als een fijne knuffel. De KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit.

Gelukshormonen

Als u verliefd bent of iemand ziet waarvan u houdt, dan komen er hormonen vrij die een blij gevoel stimuleren. We hebben het dan over dopamine, endorfine en oxytocine.

Oxytocine

“Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd”, legt Sabine uit. “Dit hormoon wordt ook voor al aangemaakt als je iemand ziet waar je van houdt of als je plezier ervaart, maar ook als een vrouw zwanger is. het veroorzaakt een sterk gevoel van hechting met haar ongeboren kindje. Zelfs mannen maken bij de geboorte oxytocine. Dit om ervoor te zorgen dat hij zich ook aangetrokken voelt tot dat kleine wezentje”, licht zij toe.

Dopamine

“Dopamine komt vrij als jij je blij voelt of als je als je verheugd bent op iets. Zelfs winkelen of nieuwe dingen kopen kunnen de aanmaak van dopamine stimuleren. Het wordt gezien als dé natuurlijke drugs.”

Endorfine

“Endorfine is het hormoon dat een pijnstillend effect heeft, vergelijkbaar met morfine. Gevoelens als angst, stress en pijn worden hierdoor onderdrukt. Daarom wordt het hormoon ook wel gelukshormoon genoemd.”

Bron: MAX vandaag – 12-02-2021