Categorieën
Oxytocine

Allemaal aan de oxytocine!

Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.

Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.

Voor de liefhebbers volgt nu een stukje kennis. Positief, menselijk contact stimuleert in jouw brein de aanmaak van de stof oxytocine, om precies te zijn in de hypothalamus. Oxytocine wordt daarna opgevangen in het emotionele centrum van je hersenen: het limbische systeem. Oxytocine remt vervolgens de activiteit in het rechter deel van de amygdala, dat is een deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Geconfronteerd met angstige en boze gezichten veroorzaakt oxytocine, bijvoorbeeld, een zwakkere amygdala-reactie. Oftewel: je wordt minder heftig geraakt bij de aanblik van zo’n gezicht. Wat vervolgens het sociale contact met die boze mens, ten goede komt. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Kortom: Door positief intermenselijk contact heb je meer oxytocine en dat geeft minder angst, waardoor fijnere positieve interactie, wat betekent meer oxytocine, is minder angst, enz. Wetenschappers ontdekten verder dat bij hogere niveaus van oxytocine er sprake is van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving, minder behoefte aan ‘emo- eten’ en dat het lichaam sneller tot rust komt.

Lees meer bij Hart psychologen ……………………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *