Categorieën
Oxytocine

Tips om uit je depressie te komen

De wintermaanden zorgen over het algemeen voor meer somberheid. Een winterdepressie is dan ook iets dat echt bestaat en serieus genomen dient te worden. Dat mensen last krijgen van een winterdepressie is vaak niet zo moeilijk te verklaren. In de winter word je minder vaak blootgesteld aan zonlicht. Je bent minder buiten en bovendien schijnt de zon ook minder fel. Zonlicht is de voornaamste bron van vitamine D: een vitamine die je nodig hebt voor onder andere je geestelijke gezondheid. Kortom: in de winter worden van nature minder hormonen aangemaakt die je een gelukkig gevoel geven. Wanneer het voorjaar aanbreekt, zakken de depressieve gevoelens dan ook bij veel mensen weg. Maar wat nu als dit bij jou niet het geval is? 

Wij geven je graag tips om uit je depressie te komen. Let wel: deze tips kunnen je absoluut helpen en zullen zelfs voor veel mensen genoeg zijn. Heb jij echter het gevoel dat je echt niet uit je depressie komt, schakel dan je huisarts in en zoek hulp. Een depressie kan vele redenen hebben.

Verlichting is ontzettend belangrijk

Weet je wat één van de meest ingezette middelen is om depressie aan te pakken? Lichttherapie. Middels lichttherapie wordt het effect van zonlicht nagebootst. Lichttherapie kun je ook zelf thuis toepassen met de juiste verlichting. Nu is verlichting überhaupt belangrijk. Of het nu gaat om lichttherapie, hoofdverlichting of sfeerverlichting in de vorm van bijvoorbeeld een lavalamp. Licht is belangrijk, binnen en buiten. Met goede verlichting voelt men zich eenvoudigweg vrolijker en energieker. Zorg er ook voor dat je voldoende buiten komt. Ook op dagen dat de zon misschien niet straalt.  

Zorg voor de aanmaak van gelukshormonen

Je hebt vast wel eens gehoord van de term “gelukshormonen”. Dit is geen term die uit de lucht gegrepen is. Het gelukshormoon bestaat echt. Sterker nog: er zijn vier hormonen die cruciaal zijn om je gelukkig te voelen en depressieve gevoelens tegen te gaan: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Door de aanmaak van deze hormonen te stimuleren, zul jij je beter voelen. Voor mensen met lichte depressieve klachten kan dit vaak genoeg zijn om de klachten te overwinnen.

Sporten is een van de meest effectieve manieren om depressieve gevoelens te overwinnen. Lichamelijke inspanning zorgt voor de aanmaak van belangrijke gelukshormonen. Maak dus werk van die beweging! Ga lekker hardlopen of naar de sportschool. Ook wanneer je hier geen zin in hebt. Juist wanneer je hier geen zin in hebt, zul je ervaren dat je achteraf een enorme boost krijgt. Buiten sporten is eigenlijk nóg beter. In de natuur voel je je namelijk meteen een beetje gelukkiger.

Blijf goed voor jezelf zorgen

Wanneer jij je somber of depressief voelt, is de verleiding vaak groot om hiernaar te gaan handelen. Maar door toe te geven aan die gevoelens, zul jij je alleen maar lamlendiger gaan voelen. Blijf goed voor jezelf zorgen: eet gezond, verzorg jezelf en boven alles: praat met mensen die je kunnen helpen. Geef aan wat je nodig hebt en omring jezelf met positiviteit.

Bron: https://www.nationalezorggids.nl/zorgverzekering/nieuws/58964-tips-om-uit-je-depressie-te-komen.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *